Eye Movement De-sensitization and Reprocessing – הקהייה ועיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים – היא שיטה לשחרור מצל שמטילים אירועי עבר קשים על הוויתנו היומיומית. השיטה מאפשרת עיבוד של החוויות הבעיתיות ע"י גירוי לסירוגין של שתי אונות המח. בתחילה היה הגירוי נעשה בהזזת העיניים, למשל כשהמטופל מביט בידו של המטפל הנעה מצד לצד. כיום מקובל גירוי באמצעות צלילים, רטט או טפיחה בשני הצדדים לסירוגין.
השיטה פותחה בשנות ה-80 של המאה ה-20 ע"י דר' פרנסין שפירו כדי לטפל בסימפטומים ובסבל הנובעים מחשיפה לאירועי חיים שליליים או לגורמי מצוקה. התיאוריה אומרת כי האדם הינו אוסף של זכרונות ורגשות אותם הוא חווה וחש. חוויה טראומטית, או כזו המעוררת בנו מצוקה רבה, גורמת להצפה של מנגנוני ההתמודדות הנוירולוגיים והקוגניטיביים. במצב זה, בו הזכרון ומאפייניו (תמונות, קולות, רגשות, תחושות גוף) לא מצליחים להשלים את עיבוד החוויה, נוצרים זכרונות מציקים בעלי השפעה מתמשכת וחודרנית. באמצעות EMDR ניתן להקהות את עוקצם של הזכרונות המציקים, לנקז את ההצפה הרגשית ולשחרר את הנפש מעיסוק עקר בעבר לטובת קידום ההווה.
שיטת EMDR נחקרה ע"י אוניברסיטאות ובתי חולים ברחבי העולם ונמצאה כמהירה וכיעילה יותר מכל שיטה אחרת לטיפול במקרים של דכאון וחרדה הנובעים מאירועי חיים, בפרט לטיפול בחרדה פוסט-טראומטית. התוצאות מתקבלות תוך ימים עד חודשים בודדים. כיום מקובל השימוש ב-EMDR לטיפול בנפגעי טראומה. משרד הבטחון מפנה הלומי קרב לטיפול EMDR. כמו כן משתמשים בשיטה מרכזי חוסן בעוטף עזה ומרכזים לטיפול בנפגעות תקיפה מינית.
בשנת 2007 הוסמכתי ע"י עמותת EMDR-ישראל לטיפול באמצעות השיטה (שלב 1 ו-2, הדרכות והסמכה). כמו כן השתלמתי בטיפולי EMDR בילדים. מאז צברתי נסיון רב בעבודה עם מבוגרים, נוער וילדים שחוו חוויות קשות.
טיפול EMDR בילדים שונה מהטיפול במבוגרים מאחר והילדים מגיבים במהירות. על-פי-רוב ילדים נהנים מהתהליך ומגיעים לתוצאות בזמן קצר עוד יותר מאשר מבוגרים.
קיימים אירועים שחומרתם ברורה לנו: פגיעה מינית, אלימות, תאונה וכד'. לעומתם ישנם אירועים הנראים לנו חסרי חשיבות או שאנו סבורים שילדנו יתגבר על האירוע בכוחות עצמו. אירועים כאלו יכולים להיות השפלה, נידוי חברתי, מפגש עם גורם מפחיד ועוד.