התמודדות עם גיל ההתבגרות

בגיל ההתבגרות הנער והנערה עוברים שינויים פיזיולוגים ופסיכולוגיים. התבגרותם מאפשרת להם לראות את הוריהם כבני אדם, על יתרונותיהם וחסרונותיהם. הנער והנערה מרגישים עצמם מספיק חזקים כדי שיוכלו לבדוק, לבחון, להעריך ולבקר את הוריהם. מתוך עולם הערכים שלהם הם מתחילים לבחון את הפערים בין דברי ההורים למעשיהם, בין הערכים המועלים בבית לבין הביצוע בפועל. בני הנוער נוטים להעלות שאלות באשר לחוקי הבית, התנהגות בני המשפחה, היחסים ביניהם ועוד.

החברות עם בני גילם, קרי קבוצת השווים, מאפשרת קבוצת התיחסות עצמית אך גם בחינה מדוקדקת של משפחות החברים ואופן התנהלותם.

ההרהורים והבדיקות שעורכים בני הנוער יכולים להעכיר את מערכת היחסים המשפחתית עם המתבגר אך יכולים גם ליצור שיתוף, הבנה ובחינה מחודשת של מורכבות החיים ושל מערכות יחסים בין בני משפחה ובינם לבין הסביבה. זהו הזמן לפתח את יכולת ההקשבה והשיתוף. הקשבה אמיתית של ההורים לנער יכולה להבהיר את המתרחש בנפשו ומסתתר מאחורי התנהגות כזו או אחרת. לעיתים הדבר קשה במיוחד, זאת כאשר התנהגות הנער קשה ומעוררת כעס רב מצד ההורים; או כאשר משהו בהתנהגות ההורים מחבל בקשר בינם לבין ילדיהם. יכולות להיות סיבות נוספות לקשיים, אך אין ספק כי נדרשת מן ההורה יכולת הקשבה והכלה גבוהה מאד ובמקרים רבים נדרשת גם יכולת הבלגה גבוהה.

משפחת בר פנתה לטיפול בעקבות בעיה עם בנם הבכור מורן בן ה- 15. למשפחה שני בנים נוספים צעירים ממנו. לדבריהם, עד לפני כשנה היה מורן ילד נפלא: תלמיד מצטיין, ממושמע, נעים הליכות, מסייע בבית ואהוב על כולם. מורן היה הבן המועדף על אביו. בשנה האחרונה חל במורן שינוי אדיר: מורן התדרדר בלימודיו, אינו שומע בקול הוריו, עונה בחוצפה, כועס ואף מכה את אחיו. ההורים לא יכלו להצביע על גורם כלשהו להתנהגות זו. מיותר לציין כי מורן עצמו סירב להגיע לטיפול.

מתוך שיחותי עם ההורים הבנתי כי אבי המשפחה נוהג בשתלטנות כלפי בני ביתו, בעוד האם הינה אישה כנועה וסלחנית המנסה להרגיע את האווירה בבית. הנחתי כי כבר בגיל צעיר מורן הבין כי עליו להיות בצילו של אביו – אם ברצונו למצוא חן בעיני אביו עליו להצטיין במעשיו ולציית לו. מורן למד זאת בדרך בה קולטים ילדים צעירים מסרים מילוליים ולא מילוליים של האווירה, המחשבות, הרגשות והמעשים. יכולותיו הטובות של מורן סייעו לו לעמוד בציפיות האב אך הדבר תבע ממנו אנרגיות רבות. עם תחילת גיל ההתבגרות החל מורן לבחון ולבקר את הוריו. הרצון לרצות את אביו, בדומה להתנהגות האם, התחלפו בהזדהות עם האב וחיקוי דרך התנהגותו. מורן למד מאביו כי בדרך של שליטה, חוסר התחשבות וכעס הוא יכול להשיג תשומת לב רבה והתיחסות. לעיתים קרובות עלה בידו להשיג בדרך זו את מבוקשו. דרך זו היתה קלה בהרבה מזו בה נהג בעבר.

מורן ספג במשך כל חייו מסרים של מאבק מול כניעה. ערכים אלו נתבעו בנשמתו והוא חש שהם חלק ממנו. רק שינוי אמיתי באווירה המשפחתית ובהתנהגות ההורים האחד כלפי השני וכל אחד מהם עם סביבתו יוכל לשנות את התיחסותו ונקודת מבטו של מורן כלפי עצמו וכלפי הסובבים אותו. שינוי זה עתיד להשפיע לטובה גם על אחיו הצעירים של מורן.