Eye Movement Desensitization and Reprocessing – EMDR
EMDR היא שיטה לעיבוד מחדש והקהיה שיטתית באמצעות תנועות עיניים. נפש האדם מורכבת מזיכרון מצטבר של אירועים והשפעתם על עולם הרגש כאשר מתרחש אירוע קשה או טראומתי הוא נחרט במוחו של האדם. אירוע שכזה מטריד את האדם ואינו נותן לו מנוח. במצב שכזה, קשה לאדם לעבד מידע ולהמשיך בחייו כפי שעשה זאת בעבר. במהלך טיפול EMDR מתחדש התהליך הנורמאלי של עיבוד מידע. סיום התהליך מתרחש כאשר הדימויים, הקולות, התחושות או המראות אינם חוזרים ופולשים לתודעה. האירועים נזכרים אך פחות מפריעים ומטרידים. השיטה יעילה לטיפול בהתקפי חרדה, התעללות מינית\פיזית, פחדים ופוביות, חרדת ביצוע, הפחתת לחץ, זיכרונות מטרידים, אבל מורכב ולחץ פוסט-טראומתי.
לצפייה במושג בויקיפדיה נא ללחוץ כאן
שיטת אדלר
תיאוריה חברתית וגישה טיפולית אופטימית ונוחה ליישום המניחה שהאדם מפרש את המציאות באופן סוביקטיבי וביכולתו לבחור לשנות פירוש זה ועקבותיו – את חייו. שיטת אדלר שמה דגש על פיתוח תחושת השייכות למשפחה ולחברה, באמצעות תרומה, תועלת וכבוד לזולת. דגשים אלו חוזרים אל האדם בעודדם אצלו את תחושת הערך והכבוד. השיטה יעילה בעבודה עם משפחות, בעיות התנהגות של ילדים ועוד. הדוגמה המוכרת ביותר ליישום שיטת אדלר היא תכנית הטלויזיה "סופר נני".
אימגו
אימגו היא גישה לטיפול ביחסים בין-אישיים המיועדת לאלו הרוצים לשפר את מערכת היחסים ואת התקשורת. באופן טבעי הגישה מתאימה למערכות זוגיות, אך יכולה להועיל גם בין הורה לילד וכד'. הפעלה במערכת יחסים זוגית יוצרת קרבה אינטימית.
על-פי אימגו, בחירת בן-זוג הוא תהליך שברובו אינו מודע. אנו נמשכים לאדם מסוים שאנו תופסים אותו כמתאים למודל פנימי של בן-זוג אידיאלי. מטרת הטיפול היא להביא כל צד להכיר ולהבין את תחושותיו של השני. תהליך זה יוצר קשר רגשי עמוק וחברות
אמיתית ויציבה.
לצפייה במושג בויקיפדיה (באנגלית) נא ללחוץ כאן
ADHD – הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות
ברפואה, מקובל לראות בהפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות, ADHD – Attention-Deficit and Hyperactivity Disorder, ובהפרעת קשב וריכוז (ללא היפראקטיביות), ADD – Attention-Deficit Disorder, הפרעות התפתחותיות הנובעות מפתולוגיה נוירולוגית המובנת באופן חלקי. ל-ADHD יש תסמינים משלוש קבוצות ואילו ל-ADD יש תסמינים מאחת מקבוצות אלה בלבד. ל-ADD אין תסמינים הקשורים בהיפראקטיביות. סיבת תופעות אלה היא רפואית, אך לצד אנשי מדע הרפואה חוקרים אותן גם פסיכולוגים, חוקרי חינוך ומדענים אחרים. יש מדענים המתייחסים ל-ADHD ול-ADD כאל שתי הפרעות שונות, למרות המאפיינים הדומים ביניהן. הערך הנוכחי נוקט בגישה המקובלת, שעל פיה ADD היא מקרה פרטי של ADHD.
לצפייה במושג בויקיפדיה נא ללחוץ כאן
קלפים טיפוליים
קלפים מאוירים של מצבים שונים הניתנים לשילוב ומאפשרים לגעת בחייו של כל אחד. הקלפים מעוררים את הדמיון ומאפשרים חשיבה יצירתית ושונה. הקלפים מאפשרים עבודה בכל רמות התודעה, נוגעים ברגשות ומציפים אמונות ומחשבות. ניתן לפתח באמצעותם תקשורת אישית ובין-אישית ולהגיע לרמת מודעות גבוהה.
Cognitive Behavior Therapy – CBT
טיפול קוגניטיבי התנהגותי לפי גישה זו הרגש נולד מתוך מחשבה. מדובר בשינוי אסרטיבי של דפוסי חשיבה, כדי שחשיבה חיובית יותר תיצור רגשות חיוביים יותר. במקום להאשים אחרים בכל צרה אפשרית המטופל מקבל כלים כדי להתמודד עם הבעיות שלו ועם החשיבה השלילית. חשיבה שלילית הינה חשיבה מעוותת שקיימים בה רגשות חזקים. כאשר הרגשות משתלטים עלינו אנו רואים את המציאות באופן מעוות.
הטיפול מאפשר לנו להשתחרר מדפוסי חשיבה מעוותים ומעכבים. הטיפול מאפשר גם שחרור מציפיות החברה ובניית סט ערכים עצמאי אשר מתאים למטופל.
לצפייה במושג בויקיפדיה נא ללחוץ כאן
Emotional Freedom Technique – EFT
EFT היא, כפי ששמה מרמז, טכניקה לחופש רגשי. שיטת טיפול זו, המצטיינת בפשטותה, משלבת גירוי בנקודות מפתח בגוף עם פסיכולוגיה יחודית. בטיפול EFT מתופף המטופל על נקודות בגופו תוך כדי אמירת משפט הקשור לבעיה אותה ברצונו לפתור. התוצאות מידיות ומוחשיות. EFT נמצאה יעילה לטיפול בבעיות גופניות, רגשיות והתנהגותיות.
לצפיה במושג בויקיפדיה (באנגלית) נא ללחוץ כאן
Neuro Linguistic programming – NLP
ניתוב לשוני פיזיולוגי הוא מודל לתקשורת אישית ובין-אישית אשר נוצר מתוך דגם של הצלחה. מדובר בטיפול קצר מועד וממוקד מטרה. הטיפול מאפשר להשיג גמישות התנהגותית ומחשבתית הגורמת לשינוי המצב הרגשי. דמיון מודרך מקרים מדעיים הוכיחו שהמוח האנושי מגיב באופן זהה לאירוע בין אם התרחש במציאות ובין אם היה דמיוני. כשאדם מדמיין שביכולתו לשנות מצב מסוים גדל הסיכוי כי הוא יצליח לערוך את השינוי. השימוש בדמיון מודרך מאפשר להשיג תחושות נפשיות טובות ובמקרים מסוימים ריפוי פיזי.
לצפייה במושג בויקיפדיה נא ללחוץ כאן
Somatic Experience – SE
שיטת טיפול זו פותחה ע"י פיטר לווין, דוקטור לרפואה ביו-פיסית ולפסיכולוגיה. השיטה מבוססת על הבנה שאירוע טראומטי גורם להצפה של מערכת העצבים. במצב של איום או סכנה המוח נערך להתמודדות ע"י גיוס אנרגיה שתסייע בהתנהגות ההשרדותית. אם האנרגיה אינה משתחררת באופן טבעי בחלוף הסכנה היא נותרת בגוף ועלולה להשפיע על התפתחות סימפטומים פוסט טראומטים. שיטת .S.E מלמדת לזהות תחושות גופניות ומטפלת בשחרור האנרגיה העצורה בתהליך איטי והדרגתי.
שיטת Somatic experience הוכחה כאחת השיטות היעילות ביותר בטיפול בטראומות ובזכרונות קשים לצד EMDR ו CBT.
לצפייה במושג בויקיפדיה (באנגלית) נא ללחוץ כאן
טיפול באמצעות בעלי חיים
שילובו של בעל חיים במפגש הטיפולי יוצר תחושת בטחון, אינטימיות וקרבה ומאפשר למטפל להיתפש כפחות מאיים. בעל החיים עצמו מספק לילד סביבה מקבלת ולא שיפוטית שבה יכולים לבוא לידי ביטוי רגשות מודעים ובלתי מודעים. בעל החיים מאפשר שחרור ממתחים ומלחצים פסיכולוגיים, מרגיע ומנחם. ניתן ללמוד ממנו מיומנויות חברתיות ולחנך לערכים כמו נטילת אחריות והתנהגות מתחשבת.
לצפייה במושג בויקיפדיה נא ללחוץ כאן
משחקי דמיון
משחקי דמיון מאפשרים לילד אימון של חשיבה סמלית וביטוי ושינוי רגשות, תחושות ומחשבות. המשחק מהווה אמצעי לחיקוי חיי המבוגרים. הילד חוקר את גבולות יכולתו ומפתח תחושת אחריות, משמעת עצמית, עצמאות ויוזמה. המשחק מהווה קרקע רכה ונוחה להתמודדות של הילד עם המציאות כפי שהיא נתפשת על ידו.
ציורי ילדים
התבוננות בציורי ילדים מאפשרת לקבל מידע רב על עולמו של הילד. בציור באים לידי ביטוי יכולות, חששות, ביטחון עצמי, יחס לסביבה ועוד. הציור מהווה דרך אל תת המודע של הילד ואל עולמו הפנימי.